Fruit intake and obesity Fruit and vegetables consumption and obesity in Brazil

Autores

  • Rachel Helena Vieira Machado Instituto PENSI/Hospital Infantil Sabará/Fundação José Luiz Egídio Setúbal
  • Rubens Feferbaum Prof. Livre Docente em Pediatria - Instituto da Criança da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo e Departamento de Pediatria da Faculdade de Medicina da Universidade de São Paulo
  • Claudio Leone Laboratório de Delineamento de estudos e escrita científi ca da Faculdade de Medicina do ABC

DOI:

https://doi.org/10.7322/jhgd.119293

Palavras-chave:

Fruit consumption, obesity/overweight, Brazil, pregnancy, children, teens, seniors, adults.

Resumo

Introduction: Obesity affects more than half of the adult population and correlates with the development of chronic and psychosocial diseases. The consumption of fruits and vegetables (FV) is a protective factor for obesity, but their consumption is often below the recommendations. Objective: To identify the level of fruit consumption in human development cycles, as well as the data on the association of fruit consumption with excess weight in Brazil. Methods: A non-systematic literature review on the Virtual Health Library (VHL) databases for the period 2005 to 2015. A total of 23 studies were selected in the English and Portuguese languages, according to the study design and population group. Only cohorts and cross sections studies in Brazil were selected. Appropriate FV consumption was considered to be 400 g/day or a frequency of 5 servings/day (3 servings/day of fruits), and overweight was evaluated according to each age group and development cycle. Results: The average consumption for pregnant women was found to be 350 g/day; an inverse relationship was found between total fi bre consumption and gestational weight gain. The average consumption of FV for children and adolescents has remained between 30% and 40%, consumption falling with increasing age. Vigitel data between 2006 and 2014 shows an increase in the prevalence of adequate consumption of FV for adults and seniors according to gender, age and education. Appropriate consumption tripled during this period. There was an association between fruit consumption and weight loss, increased risk of obesity, abdominal obesity, hypertriglyceridemia and presence of metabolic syndrome (SM). Conclusions: The prevalence of adequate consumption of FV is low in all regions of Brazil and among all age groups, the highest prevalence is among women and increases with the advance of age, higher education level and higher socioeconomic status. Adequate fruit consumption correlates to weight loss and/or weight gain control of individuals.

Downloads

Os dados de download ainda não estão disponíveis.

Referências

Rede Nacional Primeira Infância (RNPI). Obesidade na primeira infância. Projeto Observatório Nacional da primeira infância. Fortaleza: Instituto da Infância; 2014.

Instituto Brasileiro de Geografi a e Estatística (IBGE). Pesquisa nacional de saúde 2013: percepção do estado de saúde, estilos de vida e doenças crônicas : Brasil, grandes regiões e unidades da federação. Rio de Janeiro: IBGE; 2014.

Soubry A, Murphy SK, Wang F, Huang Z, Vidal AC, Fuemmeler BF, et al. Newborns of obese parents have altered DNA methylation patterns at imprinted genes. Int J Obesity. 2015;(39):650-7. DOI: http://dx.doi.org/10.1038/ijo.2013.193

Brasil. Ministério da Saúde. Guia alimentar para a população brasileira. 2 ed. Brasília: 2014.

Santana AC. Consumo alimentar na gestação e ganho ponderal: um estudo de coorte de gestantes da zona oeste do município de São Paulo. Tese (Mestrado) - Universidade de São Paulo, Faculdade de Saúde Pública. São Paulo: 2013.

Castanho GKF, Marsola F, Mclellan KCP, Nicola M, Moreto F, Burini RC. Consumo de frutas, verduras e legumes associado à Síndrome Metabólica e seus componentes em amostra populacional adulta. Ciênc Saúde Coletiva. 2013;18(2):385-92. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232013000200010

Ciochetto CR, Orlandi SP, Vieira MFA. Consumo de frutas e vegetais em escolares da rede pública no Sul do Brasil. ALAN. 2012;62(2):172-8.

Sociedade Brasileira de Pediatria (SBP). Obesidade na infância e adolescência: Manual de Orientação. Rio de Janeiro: Departamento de Nutrologia; 2008.

Monticelli FDB, Souza JMP, Souza SB. Adolescent students’ consumption of fruit, greens and vegetables. J Hum Growth Dev. 2013;23(3):331-7. DOI: http://dx.doi.org/10.7322/jhgd.69509

Malta DC, Silva Jr JB. Plano de Ações Estratégicas para o Enfrentamento das Doenças Crônicas Não Transmissíveis no Brasil após três anos de implantação, 2011-2013. Epidemiol Serv Saúde. 2014; 23(3):389-95. DOI: http://dx.doi.org/10.5123/S1679-49742014000300002

Castro MBT, Kac G, Sichieri R. Padrão de consumo alimentar em mulheres no pós-parto atendidas em um centro municipal de saúde do Rio de Janeiro, Brasil. Cad Saúde Pública. 2006;22(6):1159-70. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2006000600005

Baião MR , Deslandes SF. Práticas alimentares na gravidez: um estudo com gestantes e puérperas de um complexo de favelas do Rio de Janeiro ( RJ, Brasil). Ciênc Saúde Coletiva. 2010;15(Supl. 2):3199-206. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232010000800025

Cagliari MPP, Paiva AZ, Queiroz D, Araújo ES. Consumo alimentar, antropometria e morbidade em pré--escolares de creches públicas de Campina Grande, Paraíba. Nutrire Rev Soc Bras Aliment Nutr. 2009;34(1):29-43.

Grillo LP, Klitzke CA, Campos IC, Mezadri T. Riscos Nutricionais De Escolares Pertencentes a Famílias de Baixa Renda do Litoral Catarinense. Texto Contexto Enferm. 2005; 14(Esp.):17-23. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0104-07072005000500002

Rauber F, Hoffman DJ, Vitolo MR. Diet quality from pre-school to school age in Brazilian children: a 4-year follow--up in a randomised control study. Br J Nutr. 2014;111(3):499–505. DOI: http://dx.doi.org/10.1017/S0007114513002857

Bueno MB, Fisberg RM, Maximino P, Rodrigues GP, Fisberg M. Nutritional risk among Brazilian children 2 to 6 years old: a multicenter study. Nutrition. 2013;29(2):405-10. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nut.2012.06.012

Toral N, Slater B, Cintra IP, Fisberg M. Comportamento alimentar de adolescentes em relação ao consumo de frutas e verduras. Rev Nutr. 2006;19(3):331-40.

Bigio RS, Verly Junior E, Castro MA, César CLG, Fisberg RM, Marchioni DML. Determinantes do consumo de frutas e hortaliças em adolescentes por regressão quantílica. Rev Saúde Pública. 2011;45(3): 448-56. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102011005000023

Rieth MA, Moreira MB, Fuchs FD, Moreira LB, Fuchs SC. Fruits and vegetables intake and characteristics associated among adolescents from Southern Brazil. Nutr Jl. 2012;11:95. DOI: http://dx.doi.org/10.1186/1475-2891-11-95

Toral N, Slater B, Silva MV. Consumo alimentar e excesso de peso de adolescentes de Piracicaba, São Paulo. Rev Nutr. 2007;20(5):449-59. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-52732007000500001

Dumith SC, Muniz LC, Tassitano RM, Hallal PC, Menezes AM. Clustering of risk factors for chronic diseases among adolescents from Southern Brazil. Prev Med. 2012;54(6):393-6. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.ypmed.2012.03.014

Mello MVFA, Andrade RF, Otero LM, Cárdenas AMC, Silva ER. Risk factors associated with diabesity in primary school students in the Amazon region of Brazil. Invest Educ Enferm. 2013;31(3): 433-41.

Muniz LC, Zanini RV, Schneider BC, Tassitano RM, Feitosa WMN, González-Chica DA. Prevalência e fatores associados ao consumo de frutas, legumes e verduras entre adolescentes de escolas públicas de Caruaru, PE. Ciênc Saúde Coletiva. 2013;18(2):393-404. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232013000200011

Souza AM, Pereira RA, Yokoo EM, Levy RB, Sichieri R. Alimentos mais consumidos no Brasil: Inquérito Nacional de Alimentação 2008-2009. Rev Saúde Pública. 2013;47(1 Supl):190S-9. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102013000700005

Jaime PC, Figueiredo ICR, Moura EC, Malta DC. Fatores associados ao consumo de frutas e hortaliças no Brasil, 2006. Rev Saúde Pública. 2009;43(Supl. 2):57-64. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102009000900008

Iser BPM, Yokota RTC, Sá NNB, Moura L, Malta DC. Prevalência de fatores de risco e proteção para doenças crônicas nas capitais do Brasil – principais resultados do Vigitel 2010. Ciênc Saúde Coletiva. 2012;17(9):2343-56. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232012000900015

Brasil. Ministério da Saúde. Vigitel Brasil 2013: vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. Brasília: Ministério da Saúde, Secretaria de Vigilância em Saúde; 2014.

Palma RFM, Barbieri P, Damião R, Poletto J, Chaim R, Gimeno SG, et al. Fatores associados ao consumo de frutas, verduras e legumes em Nipo-Brasileiros. Rev Bras Epidemiol. 2009;12(3):436-45. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S1415-790X2009000300012

Mondini L, Moraes SA, Freitas ICM, Gimeno SGA. Consumo de frutas e hortaliças por adultos em Ribeirão Preto, SP. Rev Saúde Pública. 2010;44(4):686-94. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102010000400012

Ramalho AA, Dalamaria T, Souza OF. Consumo regular de frutas e hortaliças por estudantes universitários em Rio Branco, Acre, Brasil: prevalência e fatores associados. Cad. Saúde Pública. 2012;28(7):1405-13. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2012000700018

Amado TCF, Arruda IKG, Ferreira AR. Aspectos alimentares, nutricionais e de saúde de idosas atendidas no Núcleo de Atenção ao Idoso – NAI, Recife/ 2005. ALAN. 2007;57(4):366-72.

Viebig RF, Pastor-Valero M, Scazufca M, Menezes PR. Consumo de frutas e hortaliças por idosos de baixa renda na cidade de São Paulo. Rev Saúde Pública. 2009;43(5):806-13. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0034-89102009005000048

Sartorelli DS, Franco LJ, Cardoso MA. High intake of fruits and vegetables predicts weight loss in Brazilian overweight adults. Nutr Res. 2008;28(4):233-8. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.nutres.2008.02.004

Perozzo G, Olinto MTA, Dias-da-Costa JS, Henn RL, Sarriera J, Pattussi MP. Associação dos padrões alimentares com obesidade geral e abdominal em mulheres residentes no Sul do Brasil. Cad Saúde Pública. 2008;24(10):2427-39. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/S0102-311X2008001000023

Ventura AK, Worobey J. Early Infl uences on the Development of Food preferences. Curr Biol. 2013;23(9):R401-8. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.cub.2013.02.037

Trout KK, Wetzel-Effi nger L. flavor learning in utero and its implications for future obesity and diabetes. Curr Diab Rep. 2012;12(1):60-6. DOI: http://dx.doi.org/10.1007/s11892-011-0237-4

Cooke L, Fildes A. The impact of fl avour exposure in utero and during milk feeding on food acceptance at weaning and beyond. Appetite. 2011;57(3):808-11. DOI: http://dx.doi.org/10.1016/j.appet.2011.05.317

Mennella JA. Ontogeny of taste preferences: basic biology and implications for health. Am J Clin Nutr. 2014;99(3):704S-11. DOI: http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.113.067694

Brasil. Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Vigitel Brasil 2014: Vigilância de fatores de risco e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico. [cited 2015 Aug 24] Available from: http://portalsaude.saude.gov.br/images/pdf/2015/abril/15/PPT-Vigitel-2014-.pdf.

Ferreira PM, Papini SJ, Corrente JE. Diversidade de padrões alimentares em idosos: um novo cenário? Rev Nutr.. 2014;27(1):67-79. DOI: http://dx.doi.org/10.1590/1415-52732014000100007

Publicado

2016-08-29

Edição

Seção

Artigos Originais