Partial vertical integration in the citrus agro-industrial system: a bargaining or efficiency instrument?

Authors

  • Paulo Furquim de Azevedo Universidade Federal de São Carlos

DOI:

https://doi.org/10.11606/1413-8050/ea217569

Keywords:

vertical integration, transaction costs, orange juice, bargaining

Abstract

The Brazilian orange juice sector presents a partial and upstream vertical integration, i. e., firms produce part of the inputs (oranges) they need. The literature, although offering a variety of possible causes for this phenomenon, unanimously recognizes it as an efficient organizational form. This paper submits that the observed vertical integration plays a strategic role in the bargaining between orange producers and orange juice firms. It is argued that there is an incentive to adopt this organizational form even if it is not efficient. Finally, the Brazilian antitrust agency (CADE) recent analysis of this subject is appraised.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Andia, L.H. Agribusiness citrícola e qualidade: uma abordagem Brasil-Japão. Laranja, v. 16, n. 2, p. 1-35, 1995.

Azevedo, P.F. Integração vertical e barganha. São Paulo; Departamento de Economia FEA/USP, 1996 (Tese de Doutorado).

Binmore, K.; Rubinstein, A. & Wolinsky, A. The Nash bargaining solution in economic modelling. RAND Journal of Economics, v. 17, n. 2, p. 176-188, Summer 1986.

Farina, E.M.M.Q. O sistema agroindustrial de alimentos no Brasil. São Paulo: FEA/USP, 1994, mimeo.

Farina, E.M.M.Q. & Zylbersztajn, D Competitividade e organização das cadeias agroindustriais. 1994, mimeo.

Joskow, P. Contract duration and relationship specific investments: empirical evidence from coal markets. American Economic Review, 17, p. 168-185, March 1987

Maia, M.L. Citricultura paulista: evolução, estrutura e acordo de preços. Piracicaba: DESRESALQ/USP, 1992 (Dissertação de Mestrado).

Martinelli, O. O complexo agroindustrial citrícola. Departamento de Economia FEA-USP 1987 (Dissertação de Mestrado).

Mazzali, L. & Costa, V.M.H.M. Estratégias empresariais na reorganização agroindustrial: cadeias soja/óleo/carnes e agroindústria citrícola. Curitiba-PR, SOBER, XXXIII Congresso Brasileiro de Economia e Sociologia Rural, Anais, v. I, p. 133-146, 1995.

Menezes, V.B. A indústria da laranja: competitividade e tendências. Salvador: Fundação Centro de Projetos e Estudos, 1993.

Neves, E.M. A competitividade da agroindústria citrícola brasileira: vantagens comparativas e o dilema das barreiras comerciais. CNPq, Relatório de Pesquisa, 1996.

Neves, M.E Sistema agroindustrial citrícola: um exemplo de quase-integração no agribusiness brasileiro. São Paulo: Departamento de Administração EEA/USP, 1995 (Dissertação de Mestrado).

North, D. Institutions, institutional change and economic performance. Cambridge University Press, 1990, I52p.

Paulillo, L.E. O processo de constituição do complexo agroindustrial citrícola na região de Ribeirão Preto do Estado de São Paulo. São Carlos: DEP-UFSCar, 1994 (Dissertação de Mestrado).

Riordan, M. & Williamson, O. Asset specificity and economic organization. International Journal of Industrial Organization, 3, p. 365-378, 1985.

Sexton, R. Cooperatives and the forces shaping agricultural marketing. American Journal of Agriculural Economics, p. 1167-1172, 1986.

Siffert Filho, N.F. Citricultura e indústria: organizações e mercados. Rio Claro: UNESP-IGCE, Rascunho n. 22, 1992, 60p.

Williamson, O. The economic institutions of capitalism. London: Free Press, 1985, 450p.

Williamson, O. Comparative economic organization: the analysis of discrete structural alternatives. Administrative Science Quarterly, 36, p. 269-96, June 1991.

Published

1997-04-15

Issue

Section

Papers

How to Cite

Azevedo, P. F. de . (1997). Partial vertical integration in the citrus agro-industrial system: a bargaining or efficiency instrument?. Economia Aplicada, 1(3), 373-391. https://doi.org/10.11606/1413-8050/ea217569