Where is the coffee?: Coffee and Brazilian identity
DOI:
https://doi.org/10.11606/issn.2316-9141.v0i139p55-61Keywords:
Brazil, Coffee, National Identity, Brazilian HistoryAbstract
Brazil and Coffee. Historians tend to identify both. But coffee occupies a small place, even a negative one, in Brazilian national identity. This article shows that neither literature nor historical studies have focused their attention on it. The focus is always on colonial heritage, geography or racial mixture. Rural areas are seen as backward with no contributions to national identity, but rather hindering it. In colonial times coffee was unimportant. In the XIX century, it engendered slavery and latifundia. In our own century, coffee's most important role was that of being denied by urbanization and industry. If God is Brazilian, he does not drink coffee.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
1998-12-30
Issue
Section
Articles
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ (CC BY). Esta licença permite que outros distribuam, remixem, adaptem e criem a partir do seu trabalho, mesmo para fins comerciais, desde que lhe atribuam o devido crédito pela criação original. É a licença mais flexível de todas as licenças disponíveis. É recomendada para maximizar a disseminação e uso dos materiais licenciados.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (veja O Efeito do Acesso Livre).
How to Cite
TOPIK, Steven. Where is the coffee?: Coffee and Brazilian identity . Revista de História, São Paulo, n. 139, p. 55–61, 1998. DOI: 10.11606/issn.2316-9141.v0i139p55-61. Disponível em: https://revistas.usp.br/revhistoria/article/view/18862.. Acesso em: 27 jun. 2024.