Food lobbies

Authors

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i1p53-67

Keywords:

Food Lobbies, Healthy Food, Power

Abstract

This conceptual study focuses on food lobbies – legal political activities designed to influence Congress, federal agencies and the government by proposing laws that benefit food companies and agricultural commodity groups to the detriment of collective health concerns and concerns. The theme, central to Marion Nestle’s research since the 1990s, is essential to discuss the social construction of the concept of healthy food from the standpoint of neoliberalism. However, none of her publications have been translated into Portuguese. The article mobilizes journalists and authors of the Political and Social Sciences areas and offers a stimulus for future research in this area of knowledge, without claiming to encompass the wide reach of Marion Nestle’s publications.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Elaine Azevedo, Universidade Federal do Espírito Santo. Departamento de Ciências Sociais

    Doutora em Sociologia Política pela Universidade Federal de Santa Catarina, professora do Departamento de Ciências Sociais da Universidade Federal do Espírito Santo, com pesquisa na área de sociologia da alimentação, saúde e meio ambiente.

References

ARAÚJO, Anderson Luiz Alves. A necessidade de regulamentação do lobby no Brasil e a experiência americana. Jota, São Paulo, 19 jul. 2018. Disponível em: <https://www.jota.info/coberturas- especiais/as-claras/lobby-brasil-estados-unidos-19072018>. Acesso em: 5 out. 2018.
AZEVEDO, Elaine de. Riscos e controvérsias na construção do conceito de alimento saudável: o caso da soja. Revista de Saúde Pública, São Paulo, v. 45, n 4, pp. 781-8, 2011.
AZEVEDO, Elaine de. A ciência e os riscos ambientais vinculados ao sistema agroalimentar Moderno. Caderno Eletrônico de Ciências Sociais, UFES, Vitória, v. 1, n. 1, pp. 18-40, 2013.
AZEVEDO, Elaine de. Manifesto da comida de verdade. Brasília: s.n., 2016. Disponível em: <https://drive.google.com/ file/d/0B6TZXfrmITeNbXd1WTZRV3hiR2s/view>. Acesso em: 9 out 2018.
BAIRD, Marcello Fragano. O lobby na regulação da publicidade de alimentos da Agência Nacional de Vigilância Sanitária. Revista Sociologia e Política, Curitiba, v. 24, n. 57, pp. 67-91, mar. 2016.
CANNON, Geoffrey. The politics of food. Londres: Century, 1987.
EVICH, Helena Bottemiller. “Good Food” vs. “Big Food”: food and beverage powerhouses spend
big money on lobbying. Companies like Chipotle and Whole Foods don’t. Politico, Washington, 8 jan. 2015. Disponível em: <https://www.politico.com/story/2015/08/good-food- companies-leave-lobbying-off-the-menu-120878>. Acesso em: 3 out. 2018.
FALLON, Sally; ENIG, Mary G. Tragedy and hope: the third International Soy Symposium. Nexus Mag, Maleny, v. 7, n. 3, p. 66-71, 2000.
FOUCAULT, Michel. História da sexualidade: a vontade de saber. Rio de Janeiro/São Paulo: Paz e Terra, 2018.
FOUCAULT, Michel. Vigiar e punir. Petrópolis: Editora Vozes, 2001.
GONÇALVES, Maria Cecília Nunes. Regulamentação do lobby no Congresso Nacional brasileiro: o estudo
comparado do modelo norte-americano. Monografia (Curso de Especialização) – Centro de
Formação, Treinamento e Aperfeiçoamento da Câmara dos Deputados (Cefor). Brasília, 2012.
JACOBS, Andrew; RICHTEL, Matt. Como a grande indústria viciou o Brasil em junk food. The New York Times, Nova York, 16 set. 2017. Disponível em: <https://www.nytimes.com/2017/09/16/
health/brasil-junk-food.html>. Acesso em: 2 set. 2018.
MICHAELS, David. Doubt is their product: how industry’s assault on science threatens your health.
Oxford: Oxford University Press, 2008.
NESTLE, Marion. Food lobbies, the food pyramid, and U.S. nutrition policy. International Journal of
Health Services, v. 23, n. 3, pp. 483-96, 1993.
NESTLE, Marion. Food politics. Berkeley/Los Angeles/Londres: University of California Press, 2002.
NESTLE, Marion. Unsavory truth: how food companies skew the science of what we eat. Nova York: Basic
Books, 2018.
RINKER, Brian. Can our food system be fixed? Wellness, Berkeley, 16 mar. 2018. Disponível em:
<http://www.berkeleywellness.com/healthy-eating/food/article/can-our-food-system-be-
fixed>. Acesso em: 30 set. 2018.
SANTOS, Manoel Leonardo et al. Lobbying no Brasil: profissionalização, estratégias e influência. Texto
para discussão (Instituto de Pesquisa Econômica Aplicada). Brasília/Rio de Janeiro: Ipea, 2017.
TREVISAN, Claudia. Nos Estados Unidos, leis restringem lobby da JBS. O Estado de S. Paulo, São Paulo, 2 jul. 2017. Disponível em: <http://economia.estadao.com.br/noticias/geral,nos-estados-
unidos-leis-restringem-lobby-da-jbs,70001873414>.Acesso em 4 out. 2018.
ZREIK, M. The great soy protein awakening. Total Health, v. 32, n. 1, pp. 52-54, 2000.

Published

2019-03-28

Issue

Section

Articles