History and food

confectioneries in Rio de Janeiro in the 19th century (1854-1890)

Authors

  • Thaina Schwan Karls Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i1p172-186

Keywords:

Rio de Janeiro, Confectionery, Food, History

Abstract

An intense process of modernization marks the second half of the nineteenth century in the city of Rio de Janeiro. In this context, the search for the public space as a place of social experience and appreciation of leisure activities began to be better conformed, including the growth and diversification of the entertainment market, especially theaters, circuses, dances, sports practices and a public food structure, which was also related to the new urban configuration, such as confectioneries. These, in general, had functions beyond the simple preparation and sale of sweets, acting as well as a bakery and warehouse. We believe that most customers were members of higher social strata or of the ascending middle classes. However, customers with lower purchasing power could have attended these spaces as well. Visiting confectioneries could be interpreted as a representation of modern habits, evolved and refined, suited to a country and a city that sought progress. Thus, this study aims to profile the confectionery in Rio de Janeiro in the 19th century (1854-1890), using the newspapers published in the city during the period as sources.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biography

  • Thaina Schwan Karls, Universidade Federal do Rio de Janeiro. Instituto de Nutrição Josué de Castro

    Doutora em História Comparada pela Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ (2017); Mestre em Hospitalidade pela Universidade Anhembi Morumbi (2009); Especialista em Padrões Gastronômicos pela Universidade Anhembi Morumbi (2006); Graduada em Gastronomia pela Faculdade Novo Milênio (2004). Professora Adjunta do Curso de Gastronomia do Instituto de Nutrição Josué de Castro (INJC) da Universidade Federal do Rio de Janeiro - UFRJ. É membro do Sport - Laboratório de História do Esporte e do Lazer. Trabalha com Projetos de Pesquisa e Extensão na UFRJ. Tem experiência didática, profissional e publicações nas áreas de Gastronomia, atuando principalmente nos seguintes temas: História da Gastronomia, Culinária Brasileira, Hospitalidade e Comensalidade.

References

BELLUZZO, Rosa. Machado de Assis: relíquias culinárias. São Paulo: Editora Unesp, 2010a.
BELLUZZO, Rosa. Nem garfo nem faca: à mesa com os cronistas e viajantes. São Paulo: Editora Senac São Paulo, 2010b.
CASCUDO, Luís da Câmara. História da alimentação no Brasil. 3. ed. São Paulo: Global, 2004.
CRULS, Gastão. Aparência do Rio de Janeiro. V. I. Rio de Janeiro: José Olympio, 1949.
FREIXA, Dolores; CHAVES, Guta. Gastronomia no Brasil e no mundo. Rio de Janeiro: Editora Senac
Nacional, 2009.
FREYRE, Gilberto. Açúcar: uma sociologia do doce, com receitas de bolos e doces do Nordeste do
Brasil. 5. ed. São Paulo: Global, 2007.
GUERRERO, Enrique Raúl Rentería. O sabor moderno: da Europa ao Rio de Janeiro na República Velha.
Rio de Janeiro: Forense Universitária, 2007.
KARLS, Thaina Schwan. Comida, bebida e diversão: uma análise comparada do perfil de restaurantes e
confeitarias do Rio de Janeiro do século XIX (1854-1890). Tese (Doutorado em História) – Programa de Pós-Graduação em História Comparada da Universidade Federal do Rio de Janeiro. Rio de Janeiro, 2017.
LUCA, Tania Regina de. Fontes impressas: história dos, nos e por meio dos periódicos. In. PINSKY, C. B. Fontes históricas. 3 ed. São Paulo: Contexto, 2011.
MELO, Victor Andrade de. Mulheres em movimento: a presença feminina nos primórdios do esporte na cidade do Rio de Janeiro (até 1910). Revista Brasileira de História, São Paulo, v. 27, n. 54, pp. 127-152, dez. 2007.
NEEDELL, Jeffrey D. Belle époque tropical: Sociedade e cultura de elite no Rio de Janeiro na virada do século. São Paulo: Companhia das Letras, 1993.
RENAULT, Delso. Rio de Janeiro: a vida da cidade refletida nos jornais (1850-1870). Rio de Janeiro: Civilização Brasileira; Brasília: INL, 1978.
RENAULT, Delso. O dia-a-dia no Rio de Janeiro: segundo os jornais (1870-1889). Rio de Janeiro: Civilização Brasileira; Brasília: INL, 1982.
RIOS FILHO, Adolfo Morales de los. O Rio de Janeiro Imperial. Rio de Janeiro: UniverCidade, 2000. SCHWARCZ, Lilia Moritz. As barbas do imperador: D. Pedro II, um monarca nos trópicos. São Paulo:
Companhia das Letras, 1998.
SILVA, Alberto da Costa. População e sociedade. In: SILVA, Alberto da Costa (Coord.). Crise colonial
e independência (1808-1830). Vol. 1 – História do Brasil Nação (1808-2010). Rio de Janeiro:
Objetiva, 2011, pp. 35-73.
TOSTES, Vera Lúcia Bottrel. O Rio de Janeiro no tempo de D. João VI. In: AMARAL, Sonia Guarita do
(Coord.). O Brasil como Império. 1. ed. São Paulo: Companhia Editora Nacional, 2009, pp. 38-57.

Published

2019-03-28

Issue

Section

Articles

How to Cite

Karls, T. S. (2019). History and food: confectioneries in Rio de Janeiro in the 19th century (1854-1890). Revista Ingesta, 1(1), 172-186. https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i1p172-186