Letter of presentation

II International Symposium on Food Research: production and consumption circuits

Authors

  • Adriana Salay Leme Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Departamento de História
  • Joana Pellerano Centro Universitário Senac São Paulo
  • Nicole Leite Bianchini Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Departamento de História
  • Viviane Soares Aguiar Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Departamento de História

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i2p69-70

Keywords:

Food history, Food research, Food studies, Symposium, LEHDA

Abstract

On December 4, 5 and 6, 2019, we occupied the auditoriums and classrooms of the University of São Paulo, Brazil, with lectures, roundtables, and paper sessions dedicated to discussing “food” from various perspectives, from the history of famine in the Middle Ages to the ways in which digital media and advertising have been approaching the subject in recent times. We gathered researchers, professors and students from the Amazon to Rio Grande do Sul, Bahia, Goiás, Rio de Janeiro, São Paulo and even Paris and Bern, Switzerland. We brought in specialists from Spain (food anthropologist Jesús Contreras), from France (food historian Bruno Laurioux), from the United States (historian and museum curator Shirley Wajda). We have put together a rich schedule (available at spalimenta.hypotheses.org), counteracting all the trends of this Brazilian political year of 2019, marked by lamentable cuts, or “contingencies,” exactly in the education sector.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Adriana Salay Leme, Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Departamento de História

    Doutoranda em História Social na Universidade de São Paulo, pesquisadora do Laboratório de Estudos Históricos das Drogas e da Alimentação (LEHDA-USP).

  • Joana Pellerano, Centro Universitário Senac São Paulo

    Doutora em Comunicação e Práticas de Consumo pela Escola Superior de Propaganda e Marketing (ESPM-SP). Docente do programa de pós-graduação lato sensu “Gastronomia: História e Cultura” do Centro Universitário Senac, em São Paulo, e uma das fundadoras e responsáveis pelo portal Comida na Cabeça

  • Nicole Leite Bianchini, Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Departamento de História

    Mestranda em História Social na Universidade de São Paulo, integrante do Laboratório de Estudos Históricos das Drogas e da Alimentação (LEHDA) e do Laboratório de Estudos sobre o Brasil e o Sistema Mundial (LabMundi) da USP.

  • Viviane Soares Aguiar, Universidade de São Paulo. Faculdade de Filosofia, Letras e Ciências Humanas. Departamento de História

    Mestre em História Social pela Universidade de São Paulo, pesquisadora do Laboratório de Estudos Históricos das Drogas e da Alimentação (LEHDA-USP).

Published

2019-11-30

How to Cite

Leme, A. S., Pellerano, J., Bianchini, N. L., & Aguiar, V. S. (2019). Letter of presentation: II International Symposium on Food Research: production and consumption circuits. Revista Ingesta, 1(2), 69-70. https://doi.org/10.11606/issn.2596-3147.v1i2p69-70