Food History: historiographical landmarks
DOI:
https://doi.org/10.1590/S0101-47141997000100002Keywords:
Food, Food History, Historiography, Food studies^i2^sBraAbstract
The M. intended to draw a piclure of Food History, not as a new epistemological branch of the discipline, but as an ever growing field of specialized practices and aclivities, including research, education, publications, pcademic meetings and societies, etc. A short account of the conditions on which such a field was grounded is preceaed by a portrayal of the study of food and foodways in general, according to five approaches (biological, economic, social, cultural and philosopbical onesl as well as by the recognition of the main contributions brought forth by Anthropology, Archaeology, Sociology and Geography. In order to allow analytical comments, the multifarious and bulky historical bibliography has been organized according to morphological traits. A few important topics are then discussed separately: hunger and famine, food and the religious domain, European discoveries and the worldwide circulation of foods, taste and gastronomy.The article draws to a close with a short critica I survey of Brazilian hisloriography on food.Downloads
Download data is not yet available.
Downloads
Published
1997-01-01
Issue
Section
Material Culture Studies
License
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de primeira publicação, com o trabalho simultaneamente licenciado sob a Licença Creative Commons Attribution que permite o compartilhamento do trabalho com reconhecimento da autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm autorização para assumir contratos adicionais separadamente, para distribuição não-exclusiva da versão do trabalho publicada nesta revista (ex.: publicar em repositório institucional ou como capítulo de livro), com reconhecimento de autoria e publicação inicial nesta revista.
- Autores têm permissão e são estimulados a publicar e distribuir seu trabalho online (ex.: em repositórios institucionais ou na sua página pessoal) a qualquer ponto antes ou durante o processo editorial, já que isso pode gerar alterações produtivas, bem como aumentar o impacto e a citação do trabalho publicado (Veja O Efeito do Acesso Livre).
How to Cite
MENESES, Ulpiano T.Bezerra de; CARNEIRO, Henrique. Food History: historiographical landmarks . Anais do Museu Paulista: História e Cultura Material, São Paulo, v. 5, n. 1, p. 9–91, 1997. DOI: 10.1590/S0101-47141997000100002. Disponível em: https://revistas.usp.br/anaismp/article/view/5349.. Acesso em: 17 jul. 2024.