Profile of milk consumers and determinants of A2A2 milk consumption in the Tocantins State

Authors

  • Rodolfo Olinto Rotoli Garcia Oliveira Universidade Federal do Norte do Tocantins, Programa de Pós-graduação em Sanidade Animal e Saúde Pública nos Trópicos, Centro de Ciências Agrárias https://orcid.org/0000-0001-7014-6556
  • Ana Beatriz Bezerra Souza Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-8781-0505
  • Raryanne Dias Folhas Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0002-5029-7282
  • Marcelo Corrêa da Silva Universidade Federal da Grande Dourados, Programa de Pós-graduação em Agronegócio https://orcid.org/0000-0002-7599-1967
  • Itallo Romero Marques Sobreira Instituto Tocantinense Presidente Antonio Carlos, Faculdade de Medicina https://orcid.org/0000-0002-0780-6125
  • Mariane Santos Pereira Instituto Tocantinense Presidente Antonio Carlos, Faculdade de Medicina https://orcid.org/0000-0003-3373-1718
  • José Bento Sterman Ferraz Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0002-3874-3104
  • Minos Esperandio de Carvalho Universidade de São Paulo, Faculdade de Medicina Veterinária e Zootecnia, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-5781-0555
  • Leandro Lopes Nepomuceno Centro Universitário Católica do Leste de Minas Gerais, Faculdade de Medicina Veterinária, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-5839-0046
  • Helcileia Dias Santos Universidade Federal do Norte do Tocantins, Programa de Pós-graduação em Sanidade Animal e Saúde Pública nos Trópicos, Centro de Ciências Agrárias ; Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0002-7120-951X
  • José Américo Soares Garcia Universidade de Brasília, Faculdade de Agronomia e Veterinária https://orcid.org/0000-0002-8842-5243
  • Jorge Luís Ferreira Universidade Federal do Norte do Tocantins, Programa de Pós-graduação em Sanidade Animal e Saúde Pública nos Trópicos, Centro de Ciências Agrárias ; Universidade Federal do Norte do Tocantins, Centro de Ciências Agrárias, Departamento de Medicina Veterinária https://orcid.org/0000-0001-7111-4847

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.1678-4456.bjvras.2022.193432

Keywords:

Functional food, Consumer behavior, Marketing strategy, A2 milk

Abstract

The dairy industry diversifies products with organoleptic, dietary, functional, and nutritional properties according to consumer demands and welfare. This study aimed to examine the profile of consumers, data on milk consumption, knowledge, and familiarity with A2A2 milk in the Tocantins State, Brazil. A qualitative survey was carried out through a questionnaire applied to 389 people, distributed in 34 municipalities. Regarding the consumption of dairy products, 21.31% of participants described having some type of discomfort when consuming them. Among participants, 46.27% consumed one to two liters, 28.28% two to four liters, and 25.45% more than four liters per week. Milk was the main dairy product consumed, according to 59.13% of participants. Of all respondents, 76.10% pay little or no attention to the information on the label, versus 23.90% who did not. Regarding A2A2 milk, 40.36% possessed some knowledge about it, while 59.64% did not. 42.93% and 30.59% of participants stated they would be willing to pay over 10% or 50% more, respectively, whereas 24.94% would not pay any additional amount on the price of A2A2 milk. Willingness to pay a low additional amount was related to consumers who heard of, but knew little about this product, whereas the likelihood of paying higher additional amounts was associated with respondents who heard and know about the product.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aguilar P, Silva FV, Zeferino ES, Soares FDS, Gonçalves WC, Oliveira FM, Frota BCB. Perfil dos consumidores de leites pasteurizado tipo C e esterilizado (UHT) de Janaúba– MG. Semin Cienc Agrar. 2012;33(4):1581-8. http://dx.doi.org/10.5433/1679-0359.2012v33n4p1581.

Bentivoglio D, Finco A, Bucci G, Staffolani G. Is there a promising market for the A2 milk? Analysis of Italian consumer preferences. Sustainability. 2020;12(17):6763. http://dx.doi.org/10.3390/su12176763.

Dezani AA, La Retondo BB, Waideman MA. Determinantes de consumo dos produtos derivados do leite. Rev Eletrôn Adm [Internet]. 2015 [cited 2022 Sep 28];14(1):62-84. Available from: https://periodicos.unifacef.com.br/index.php/rea/article/view/824.

Dutra ES, Franco MC, Otero I. Alimentação saudável e sustentável [Internet]. Brasília: Universidade de Brasília; 2007 [cited 2022 Sep 28]. 92 p. Available from: http://portal.mec.gov.br/index.php?option=com_docman&view=download&alias=611-alimentacao-saudavel&Itemid=30192.

Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária – Embrapa. Anuário leite 2019: sua excelência, o consumidor. São Paulo: Texto Comunicação Corporativa/Embrapa Gado de Leite; 2019.

Engel JF, Blackwell RD, Miniard PW. Comportamento do consumidor. 8th ed. Rio de Janeiro: Livros Técnicos e Científicos; 2000.

Federação das Indústrias do Estado do Tocantins – FIETO. Lácteos: plano estratégico para as cadeias produtivas do agronegócio no Estado do Tocantins: 2018–2027. Palmas: Sistema FIETO; 2018. 170 p.

Ferreira AGG, Lyra DG, Silva JCS, Soares FMF, Araújo CA. Perfil dos consumidores de leite bovino in natura no município de Santana do Ipanema - Alagoas. Nutritime [Internet]. 2017 [cited 2022 Sep 28];14(4):6056-65. Available from: https://www.nutritime.com.br/arquivos_internos/artigos/Artigo_432.pdf.

Fregni CP. Comportamento do consumidor [Internet]. Londrina: Editora e Distribuidora Educacional; 2016 [cited 2022 Sep 28]. 236 p. Available from: http://cmklscontent.s3.amazonaws.com/201601/INTERATIVAS_2_0/COMPORTAMENTO_DO_CONSUMIDOR/U1/LIVRO_UNICO.pdf.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE [Internet]. Rio de Janeiro: Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística; c2021. Cidades e estados: Tocantins [cited 2022 Sep 28]. Available from: https://www.ibge.gov.br/cidades-e-estados/to.html.

Instituto Brasileiro de Geografia e Estatística – IBGE. Síntese de indicadores sociais: uma análise das condições de vida da população brasileira. Rio de Janeiro: IBGE; 2016. 146 p.

Jianqin S, Leiming X, Lu X, Yelland GW, Ni J, Clarke AJ. Effects of milk containing only A2 beta casein versus milk containing both A1 and A2 beta casein proteins on gastrointestinal physiology, symptoms of discomfort, and cognitive behavior of people with self-reported intolerance to traditional cows’ milk. Nutr J. 2015;15(1):35. http://dx.doi.org/10.1186/s12937-016-0147-z. PMid:27039383.

Kotler P, Keller KL. Administração de marketing. 14th ed. São Paulo: Pearson Education do Brasil; 2012.

Liotti LG, Silva AFM, Oliveira BCM, Brito DR, Martins JCM, Sales JK, Oliveira LH, Jesus MV, Teixeira MD, Pennisi Filho RR. Preocupação dos consumidores com a alimentação saudável. Rev IDEA [Internet]. 2015 [cited 2022 Sep 28];6(2):1-45. Available from: https://www.revistaidea.oldsiteesamc.york.digital/index.php/idea/article/view/127.

Longhi R, Moreno ACP, Reis AB, Okano W, Aragon-Alegro LC, Santana EHW. Perfil dos consumidores de leite cru da cidade de Arapongas – PR. Rev Inst Laticínios Cândido Tostes [Internet]. 2010 [cited 2022 Sep 28];65(373):14-9. Available from: https://rilct.emnuvens.com.br/rilct/article/view/118.

Malhortra NK. Pesquisa de marketing: uma orientação aplicada. 6th ed. Porto Alegre: Bookman; 2012. 768 p.

Mallmann E, Cavalheiro M, Mello P, Magro D, Miritz LD, Coronel DA. Caracterização do consumo de leite no município de Palmeira das Missões - RS. Rev Sociais Humanas [Internet]. 2012 [cited 2022 Sep 28];25(2):295- 308. Available from: https://periodicos.ufsm.br/index.php/sociaisehumanas/article/view/3280.

Martins LA, Silva Y, Tancredi RCP. Sistemas de gerenciamento da qualidade na área de alimentos. In: Marins BR, Tancredi RCP, Gemal AL, editors. Segurança alimentar no contexto da vigilância sanitária: reflexões e práticas. Rio de Janeiro: EPSJV; 2014. p. 266-82.

Ministério da Saúde. Secretaria de Vigilância em Saúde. Departamento de Vigilância de Doenças e Agravos Não Transmissíveis e Promoção da Saúde (BR). Vigitel Brasil 2013. Vigilância de fatores de riscos e proteção para doenças crônicas por inquérito telefônico [Internet]. Brasília: Ministério da Saúde; 2014 [cited 2022 Sep 28]. 166 p. Available from: https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/vigitel_brasil_2013.pdf.

Molina G, Pelissari FM, Feihrmann AC. Perfil do consumo de leite e produtos derivados na cidade de Maringá, estado do Paraná. Acta Sci Technol. 2010;32(3):327-34.

Muniz LC, Madruga SW, Araújo CL. Consumo de leite e derivados entre adultos e idosos no Sul do Brasil: um estudo de base populacional. Cien Saude Colet. 2013;18(12):3515- 22. http://dx.doi.org/10.1590/S1413-81232013001200008. PMid:24263868.

Németh A, Szabó E, Kasza G, Ózsvári L. Development of lactose free, functional dairy foods based on consumer survey. Gradus. 2020;7(1):26-9. http://dx.doi.org/10.47833/2020.1.AGR.006.

Nogueira H, Souza M. Gestão de marketing I [Internet]. Rio de Janeiro: Fundação CECIERJ; 2009 [cited 2022 Sep 28]. 279 p. Available from: https://canal.cecierj.edu.br/012016/f07ec0a0417bff126aa91cfa6c97fd22.pdf.

Oliveira AVD, Lima CS, Rodrigues DP, Santos MA, Verçosa MJS, Costa DA, Souza CL, Reis EMB. Identificação e caracterização do consumidor de leite bovino e derivados lácteos. Rev Agr Acad. 2020;3(1):111-22. http://dx.doi.org/10.32406/v3n12020/111-121/agrariacad.

Pacchiarotti VL, Mendes JPG, Ferreira LM. Produção do leite A2 e melhoramento genético do rebanho. Rev Interd Saúde Educ. 2020;1(2):208-26. http://dx.doi.org/10.56344/2675-4827.v1n2a202012.

Passarini AA, Paulino LCL, Dezani AA. Os determinantes de consumo de leite e derivados em São José do Rio Preto: uma aplicação da teoria do comportamento planejado. Rev FACEF Pesquisa [Internet]. 2014 [cited 2022 Sep 28];17(1):70-87. Available from: https://periodicos.unifacef.com.br/index.php/facefpesquisa/article/view/825.

Pieritz Netto A. Gestão de produtos e marcas [Internet]. Indaial: Uniasselvi; 2013 [cited 2022 Sep 28]. 243 p. Available from: https://www.uniasselvi.com.br/extranet/layout/request/trilha/materiais/livro/livro.php?codigo=10533.

Regis NS, Barreto DVS, Jesus SS, Santos CO, Garcia RV, Santos VS. Perfil do consumidor de leite e preferência de consumo no município de Santa Inês, Bahia. Rebrapa. 2019;10(2):66-79. http://dx.doi.org/10.3895/rebrapa.v10n2.9209.

Rizzo PV, Harwood WS, Drake MA. Consumer desires and perceptions of lactose-free milk. J Dairy Sci. 2020;103(8):6950- 66. http://dx.doi.org/10.3168/jds.2019-17940. PMid:32505391.

Schiffman LG, Kanuk LL. Comportamento do consumidor. 6th ed. Rio de Janeiro: LTC; 2000. 476 p.

Sharma V, Narotam S, Prem RS, Binish J, Satish CN, Singh RK. Amplification of the bovine beta casein generelevance to modern human health. Am J PharmTech Res [Internet]. 2013 [cited 2022 Sep 28];3(1):439-44. Available from: https://www.researchgate.net/profile/Binish-Jawed/publication/252626184_AJPTR_article_151/links/0c96051f3a2728ba9b000000/AJPTR-article-151.pdf.

Sheng X, Li Z, Ni J, Yelland G. Effects of conventional milk versus milk containing only A2 β-casein on digestion in Chinese children: a randomized study. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2019;69(3):375-82. http://dx.doi.org/10.1097/MPG.0000000000002437. PMid:31305326.

Sociedade Brasileira de Alimentação e Nutrição – SBAN. A importância do consumo de leite no atual cenário nutricional brasileiro [Internet]. São Paulo: SBAN; 2015 [cited 2022 Sep 28]. 27 p. Available from: http://sban.cloudpainel.com.br/source/SBAN_Importancia-do-consumo-de-leite.pdf.

Solomon MR. O comportamento do consumidor: comprando, possuindo e sendo. 5th ed. Porto Alegre: Bookman; 2002.

Downloads

Published

2022-12-22

Issue

Section

FULL ARTICLE

How to Cite

1.
Oliveira RORG, Souza ABB, Folhas RD, Silva MC da, Sobreira IRM, Pereira MS, et al. Profile of milk consumers and determinants of A2A2 milk consumption in the Tocantins State. Braz. J. Vet. Res. Anim. Sci. [Internet]. 2022 Dec. 22 [cited 2024 Nov. 29];59:e193432. Available from: https://revistas.usp.br/bjvras/article/view/193432