Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19

Authors

  • Francisco Vidal Luna Universidade de São Paulo. Faculdade de Economia e Administração e Contabilidade
  • Herbert S. Klein Stanford University

DOI:

https://doi.org/10.1590/S0101-41612010000200002

Keywords:

São Paulo, slavery, production of foodstuffs, agriculture

Abstract

The utilization of slave labor in America was associated with export agriculture, although there was no slave regime which used slaves exclusively in such cultivation. Even in the areas most oriented toward exports, there was slave production of foodstuffs for subsistence and local market sales. But in few cases was this activity as important as in the slave economy in Brazil particularly in the pioneer areas of coffee production in São Paulo in the first half of the 19th century. The analysis of this process of foodstuffs production is the object of this article.

Downloads

Download data is not yet available.

References

D’Orbigny, Alcide. Viagem pitoresca através do Brasil. Belo Horizonte: Itatiaia/

EDUSP, 1976.

Holanda , Sérgio Buarque de Caminhos e fronteira. Rio de Janeiro: José Olympio, 1957.

Luna, Francisco Vidal; Klein , Herbert S. Nota a respeito de medidas de grãos

utilizadas no período colonial e as dificuldades para a conversão ao sistema

métrico. In: Boletim de História Demográfica, ano VIII, n. 21, março 2001.

Luna, Francisco Vidal; Klein , Herbert S. Evolução da sociedade e economia escravista de São Paulo, de 1750 a 1850. São Paulo: Edusp, 2005.

Mawe , John. Viagens ao interior do Brasil. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: EDUSP, 1978.

Müller, Daniel P. Ensaio d’um quadro estatístico da província de São Paulo. Ordenado pelas leis municipais de 11 de abril de 1836 e 10 de março de 1837.

São Paulo: Governo do Estado de São Paulo, 1978. (3d. facsimile)

Oliveira , José J. Machado de. Quadro estatístico de alguns estabelecimentos ruraes da província de S. Paulo. In: Documento com que o ilustríssimo e excelentíssimo senhor doutor José Antonio de Saraiva, presidente da província de S. Paulo abrio a assembléia legislativa provincial no dia 15 de fevereiro de 1855. São Paulo: Typografia 2 de Dezembro, 1855.

Saint-Hilaire , Auguste de. Segunda viagem do Rio de Janeiro a Minas Gerais e

a São Paulo. Belo Horizonte: Itatiaia; São Paulo: EDUSP, 1974.

Tauna y, Afonso de E. História do café no Brasil. Rio de Janeiro: Departamento Nacional do Café, 1939. v. 2, p. 340, 20 v..

von Weech, J. Friedrich. Agricultura e o comércio no sistema colônia. São Paulo: Martins Fontes, 1992.

Published

30-06-2010

Issue

Section

Não definida

How to Cite

Luna, F. V., & Klein, H. S. (2010). Escravidão africana na produção de alimentos. São Paulo no século 19. Estudos Econômicos (São Paulo), 40(2), 295-317. https://doi.org/10.1590/S0101-41612010000200002