Review
DOI:
https://doi.org/10.1590/0101-416145368garKeywords:
São Paulo, trabalho, sazonalidade, transiçãoAbstract
Resenha do livro: TESSARI, Cláudia Alessandra. Braços para colheita: sazonalidade e permanência do trabalho temporário na agricultura paulista (1890-1915). São Paulo: Alameda Editorial, 2012.
Downloads
References
LAMOUNIER, M. L. Ferrovias, agricultura de exportação e mão de obra no Brasil no século XIX” In: História Econômica & História de Empresas, vol. III, n.1, p. 43-76, 2000.
MOURA, D. Saindo das sombras: homens livres no declínio do escravismo. Campinas, SP: Área de Publicações CMU/Unicamp, 1998.
STOLCKE, V. & HALL, M. A introdução do trabalho livre nas fazendas de café de São Paulo. Revista Brasileira de História, São Paulo, v. 3, n. 6, p. 80-120, set., 1983.
SALLUM Jr., B. Capitalismo e cafeicultura: Oeste paulista, 1888-1930. São Paulo: Duas Cidades,
TAUNAY, Affonso d’Escragnoble. História do Café no Brasil. Rio de Janeiro: Dep. Nacional do
Café, 15v, 1943.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2015 Gabriel Almeida Antunes Rossini
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
By submitting an article, the author authorizes its publication and attests that it has not been submitted to any other journal. The original article is considered final. Articles selected for publication are proofread for grammatical and orthographic errors. The journal does not pay rights for published articles. The Institute of Economic Research from the School of Economics, Business and Accounting of the University of São Paulo (Instituto de Pesquisas Econômicas da Faculdade de Economia, Administração e Contabilidade da Universidade de São Paulo) owns the journal's copyright.