Extensão Universitária na Graduação em Nutrição: Experiências de Produção de Vídeos Educativos

Authors

  • Felipe Daun Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Programa de Pós-graduação Nutrição em Saúde Pública
  • Ana Maria Dianezi Gambardella Universidade de São Paulo. Faculdade de Saúde Pública. Departamento de Nutrição

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2525-376X.v1i1p101-105

Keywords:

Nutrition Education, Educommunication, Health Promotion, Video, Internet.

Abstract

Graduate students created the project USParódia to develop videos on the Internet, targeted at young people about nutrition education and health promotion. The aim of this study was to evaluate the performance and contribution of the project for the academic background in Nutrition. The students were responsible to all maintenance of the project, who conducted research in the scientific literature, creation of educational messages, writing scripts, recording of the video and its dissemination on the Internet. The qualitatively assess of student performance were four individual interviews. Between November 2013 and March 2016 23 videos were produced, covering various topics on nutrition and health with a simple and communicative manner. The videos reached almost eighty thousand views in this period, and showed good acceptability in social networks. The project contributed to the expansion of the academic background, with new tools and teaching and communication approaches. The study showed that USParódia project was enriching bilaterally, because besides the health promotion on the Internet has contributed to the formation of its members.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ABEDIN, Tasnima; AHMED, S; AL MAMUN, M; AHMED, S. W.; NEWAZ, S; RUMANA, N.; TURIN, T. “YouTube as a Source of Useful Information on Diabetes Foot Care”. Diabetes Research and Clinical Practice, vol. 110, n. 1, 2015, pp. e1-e4.

BANDUK, Maria Luiza Sampaio; RUIZ-MORE-NO, L; BATISTA, N. A. “A Construção da Identidade Profissional na Graduação do Nutricionista”. Interface – Comunicação Saúde Educação, vol. 13, n. 28, 2009, pp. 111-120.

BOOG, Maria Cristina Faber; VIEIRA, C. M.; OLI-VEIRA, N. L.; FONSECA, O; L’ABBATE, S. “Utilização de Vídeo como Estratégia de Educação Nutricional para Adolescentes: Comer... O Fruto ou o Produto?”. Revista de Nutrição, vol. 16, n. 3, 2003, pp. 281-293.

CARDOSO, Cléia Graziele Lima do Valle; SILVA, A.S.; VARGAS, G. J.; PASSOS, X. S. “O Papel dos Docentes na Formação de Novos Professores de Nutrição”. Revista Brasileira de Educação Médica, vol. 38, n. 3, 2014, pp. 367-371.

DUNCAN, Ian; YARWOOD-ROSS, L; HAIGH, C. “YouTube as a Source of Clinical Skills Education”. Nurse Education Today, vol. 33, 2015, pp. 1576–1580.

GOMES, Romeu; SOUZA, E. R.; MINAYO, M. C. S.; MALAQUIAS, J. V.; SILVA, C. F. R. “Organização, Processamento, Análise e Interpretação de Dados: o Desafio da Triangulação”. In: MINAYO, M. C. S.; ASSIS, S. G.; SOUZA, E. R. Avaliação por Triangulação de Métodos: Abordagem de Programas Sociais. Rio de Janeiro: Editora Fio-cruz, 2005, pp. 185-221.

LOBO, Luiz Carlos. “Educação Médica nos Tempos Modernos”. Revista Brasileira de Educação Médica, vol. 39, n. 2, 2015, pp. 328-332.

RECINE, Elisabetta; GOMES, R. C. F.; FA-GUNDES, A. A.; PINHEIRO, A. R. O.; TEIXEIRA, B. A.; SOUZA, J. S.; TORAL, N.; MONTEIRO, R. A. “A Formação em Saúde Pública nos Cursos de Graduação de Nutrição no Brasil”. Revista de Nutrição, vol. 25, n. 1, 2012, pp. 21-33.

SHÜTZEL, Manuel; RODRIGUES, C. J. S.; DUMONT; S. M.; PARISOTTO, V. S. “Projeto Imagem da Semana”. Revista Brasileira de Educação Médica, vol. 36, n. 3, 2012, pp. 423-430.

SILVA, J. R.; MEDEIROS, F. B.; MOURA, F. M. S.; BESSA, W. S.; BEZERRA, E. L. M. “Uso das Tecnologias de Informação e Comunicação no Curso de Medicina da UFRN”. Revista Brasileira de Educação Médica, vol. 39, n. 4, 2015, pp. 537-541.

SILVEIRA, João Luiz Gurgel Calvet; RODRIGUES, K. F.; SHISHIDO, M.; MORAES, P. “Pesquisa e Extensão em Saúde e a Aprendizagem nos Níveis Cognitivo e Afetivo”. Revista Brasileira de Educação Médica, vol. 39, n. 4, 2015, pp. 550-557.

SOARES, Nadia Tavares; AGUIAR, A. C. “Diretrizes Curriculares Nacionais para os Cursos de Nutrição: Avanços, Lacunas, Ambiguidades e Perspectivas”. Revista de Nutrição, vol. 23, n. 5, 2010, pp. 895-905.

Published

2016-07-18

Issue

Section

Reports

How to Cite

DAUN, Felipe; GAMBARDELLA, Ana Maria Dianezi. Extensão Universitária na Graduação em Nutrição: Experiências de Produção de Vídeos Educativos. Revista de Graduação USP, São Paulo, Brasil, v. 1, n. 1, p. 101–105, 2016. DOI: 10.11606/issn.2525-376X.v1i1p101-105. Disponível em: https://revistas.usp.br/gradmais/article/view/117737.. Acesso em: 18 jul. 2024.