A Amazônia Azul: recursos e preservação

Autores/as

  • Belmiro M. Castro Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico
  • Frederico P. Brandini Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico
  • Marcelo Dottori Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico
  • João F. Fortes Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2316-9036.v0i113p7-26

Palabras clave:

Blue Amazon, Exclusive Economic Zone, marine resources, conservation

Resumen

The area encompassed by the Brazilian Exclusive Economic Zone (EEZ) and its extensions is estimated to cover a total area of 4.5 million square kilometers, which corresponds to more than half of continental Brazil. This sea area over which Brazil is entitled to have some sort of sovereignty has been named Blue Amazon. Despite the enormous potential of resources existing in this EEZ, such as living resources, mineral resources, energy resources, and non-extractive resources – some of which have already been exploited – the perception of Brazilians as regards their sea and its resources is still incipient. One of the consequences of the lack of maritime mentality is that the exploitation of resources in the Brazilian EEZ is not always carried out in a sustainable manner

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Biografía del autor/a

  • Belmiro M. Castro, Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico

    professor do Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IO-USP)

  • Frederico P. Brandini, Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico

    professor do Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IO-USP)

  • Marcelo Dottori, Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico

    professor do Instituto Oceanográfico da Universidade de São Paulo (IO-USP)

  • João F. Fortes, Universidade de São Paulo. Instituto Oceanográfico

    mestrando do IO-USP

Publicado

2017-06-06

Número

Sección

Dossiê Amazônia Azul

Cómo citar

CASTRO, Belmiro M.; BRANDINI, Frederico P.; DOTTORI, Marcelo; FORTES, João F. A Amazônia Azul: recursos e preservação. Revista USP, São Paulo, Brasil, n. 113, p. 7–26, 2017. DOI: 10.11606/issn.2316-9036.v0i113p7-26. Disponível em: https://revistas.usp.br/revusp/article/view/139265.. Acesso em: 3 dec. 2024.