Bibliographic Study in the Proceedings of the SOBER Congress on the Food Acquisition Program

Authors

  • Franciely Silva Ávila Universidade Federal de Lavras Author
  • Fabiane Fidelis Querino Universidade Federal de Alfenas- UNIFAL-MG Author
  • Rafaela da Silva Gomes Universidade Federal de Alfenas Author
  • Fernanda Franco Ribeiro Universidade Federal de Lavras Author
  • Leandro Rivelli Nogueira Universidade Federal de Alfenas Author

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2237-1095.v8p242-257

Keywords:

Family Agriculture, Food acquisition program, Public policy, Food insecurity, SOBER

Abstract

Most of the food production consumed by the country's population originates from family farming. Therefore, the government has several public policies focused on this activity. Public policies aimed at marketing such as the PAA - Food Acquisition Program is one of the structuring actions of Fome Zero, with the objective of guaranteeing access to food in quantity, quality and on a regular basis to food insecure populations, allowing to farmers who sell their products at a fair price. The present study had as objective to analyze, through a study of the articles published in the Congresses of SOBER (Brazilian Society of Economics, Administration and Rural Sociology) which studies have been developed on the PAA theme during the last three years. The Congress of the year 2011 was inaccessible, so the works studied were only in the years 2012 and 2013 that quantify in 10 works among which is presented below the implantation and the results of the PAA in different states of this country. Topic 4 of the article presents a small exposition of the results of the study. That is, in a summarized way, say which were the studies found that approached the PAA.

Downloads

Download data is not yet available.

Author Biographies

  • Franciely Silva Ávila, Universidade Federal de Lavras

    Graduada em Administração Pública pela Universidade Federal de Alfenas

  • Fabiane Fidelis Querino, Universidade Federal de Alfenas- UNIFAL-MG

    Mestranda em Administração na área de Gestão de Negócios, Economia e Mercados pela Universidade Federal de Lavras (UFLA). Possui graduação em Ciências Econômicas com ênfase em Controladoria (2018) e em Bacharelado Interdisciplinar em Ciência e Economia (2016) pela Universidade Federal de Alfenas (UNIFAL-MG). Atua como membro no Grupo de Estudo em Economia Industrial e Negócios Internacionais (GEINI).

  • Rafaela da Silva Gomes, Universidade Federal de Alfenas

    Graduanda em Ciências Contábeis pela Universidade Federal de Alfenas

  • Fernanda Franco Ribeiro, Universidade Federal de Lavras

    Doutoranda em Administração pela Universidade Federal de Lavras.

  • Leandro Rivelli Nogueira, Universidade Federal de Alfenas

    Mestre e Doutor em Administração pela Universidade Federal de Lavras. Atualmente é professor na Universidade Federal de Alfenas.

References

Bezerra, Gleicy Jardi., & Schlindwein, Madalena Maria. (2017). Agricultura familiar como geração de renda e desenvolvimento local: uma análise para Dourados, MS, Brasil. Interações (Campo Grande), 18(1), 3-15.

Cirino, Jader Fernandes., Sant’Ana, Thiago Teixeira., Gomide, Camila Sant´Ana., Silva, Édson Arlindo., & Silva Tamiris Cristhina Resende da. (2013). Gerenciamento de projetos vinculados ao Programa de Aquisição de Alimentos – Doação Simultânea em Minas Gerais. Em Anais, 51 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Belém.

Coradin, Cristiane., & Niederle, Paulo André. (2013). O Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) nas comunidades quilombolas: dimensões econômicas e sociais da construção de autonomia na agricultura do Vale do Ribeira, PR. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Costa, H & Paranaiba, Adriano de Carvalho. (2012). Programa de Aquisição de Alimentos em Iporá-Go: Caracterização da política no ano de 2009. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Freitas, Maria Fernanda., & Niederle, Paulo André (2012). Agricultura Familiar e Políticas de redução da pobreza rural: O Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) no município de Tunas do Paraná/PR. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Gil, Antônio Carlos. (2002). Como elaborar projetos de pesquisa (Vol. 4, p. 175). São Paulo: Atlas.

Gil, Antônio Carlos. (2002). Técnicas de pesquisa em economia.(Vol. 2). São Paulo: Atlas.

Marinho, Marisson de Melo. & Fialho, Marco Antônio Verardi. (2012). Programa de Aquisição de Alimentos da Agricultura Familiar (PAA) e a Ampliação de Mercados Regionais: o caso da Cooperativa Regional da Reforma Agrária Mãe Terra Ltda. – COPERTERRA – RS. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Nunes, Emanuel Marcio., de Lima, Jéssica Samara Soares., Tôrres, Fátima de Lima., França, Andreya Raquel Medeiros de., & Medeiros, Lilian Silva de. (2012). A inserção da agricultura familiar em mercados: o Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) no Território da Cidadania Sertão do Apodi/RN. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Oliveira, Ana Luisa Araujo de., Bergamasco, Sonia Maria Pessoa Pereira., & Aragão, J. (2013). O programa de Aquisição de Alimentos (PAA) no município de Paranaíta, Estado de Mato Grosso. Em Anais, 51 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Belém.

Pauli, Rita Inês Paetzhold., & Flech, Eduardo Miotto. (2012). O Programa de Aquisição de Alimentos na COOPERTERRA-RS sob a perspectiva do Desenvolvimento. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Salgado, Rafael Júnior dos Santos Figueiredo., Dias, Marcelo Miná. & Reis, Darline. (2012). Caracterização do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) no município de Viçosa/MG: percepção dos gestores e organizações locais envolvidas em sua implementação. Em Anais, 50 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Vitória.

Salgado, Rafael Júnior dos Santos Figueiredo., Dias, Marcelo Miná., & Leite, C. (2013). Análise da influência do Programa de Aquisição de Alimentos (PAA) sobre a qualidade de vida de agricultores familiares do município de Viçosa/MG. Em Anais, 51 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Belém.

Sartorelli, Anderson., Marques, Siomara Aparecida., & Rambo, Anelise Graciele. (2013). As políticas públicas PAA e PNAE: Um estudo de seus impactos na agricultura familiar da região Cantuquiriguaçu/PR. Em Anais, 51 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Belém.

Segurado, Cleide Camara. (2013). Participação dos índios e quilombolas no Programa de Aquisição de Alimentos. Em Anais, 51 Congresso da Sociedade Brasileira de Economia, Administração e Sociologia Rural – SOBER. (Vol. 1), Belém.

Published

2018-12-31

Issue

Section

Artigos

How to Cite

Ávila, F. S., Querino, F. F., Gomes, R. da S., Ribeiro, F. F., & Nogueira, L. R. (2018). Bibliographic Study in the Proceedings of the SOBER Congress on the Food Acquisition Program. Management & Public Policies Journal, 8(2), 242-257. https://doi.org/10.11606/issn.2237-1095.v8p242-257