Perception of Professionals and Users of Basic Health Units on Nutritionist Insetion
DOI:
https://doi.org/10.11606/issn.2237-1095.v10p207-223Keywords:
Qualitative Research, Primary Health Care, Nutritionists, Public Policy, Nutritional SciencesAbstract
This study aimed to analyze the importance of inserting a nutritionist in Basic Health Units (UBS), as well as the difficulties of accessing their services from the perception of professionals and users of the health service. A cross-sectional study with a quantitative and qualitative approach was carried out, for which professionals and users of two basic health units in Aracaju-SE were interviewed using a specific pre-tested script with audio recording. For the analysis of the information, the Collective Subject Discourse (DSC) technique proposed by Lefèvre and Lefèvre was used. The results obtained demonstrated that the professionals and users are aware of the importance of the nutritionist in the UBS for improving the quality of life of the community as well as for the exchange of information and the aggregation of their knowledge to the other professionals of the unit, however they reported difficulties for the expansion and access to this service, such as: insufficient human resources, delay and bureaucracy in scheduling, and the lack of disclosure of the presence of the nutritionist in the units. We conclude that, despite its recognized importance, the insertion of the nutritionist in the UBS comes up against difficulties related to bureaucracy, the lack of information and aspects related to management.
Downloads
References
Anjos, Karla, Meira, Saulo., Ferraz, Carla., Vilela, Alba., Boery, Rita., & Sena, Edite. (2013). Perspectivas e desafios do núcleo de apoio à saúde da família quanto às práticas em saúde. Saúde em Debate, 37(99), 672-680. Acessado em 16 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S010311042013000400015&script=sci_abstract&tlng=pt
Borelli, Marina D. S. M. Á., Mais, Laís Amaral., Pavan, Juliana., & Taddei, José Augusto de A. C. (2015). A inserção do nutricionista na Atenção Básica: uma proposta para o matriciamento da atenção nutricional. Ciência & Saúde Coletiva, 20(9), 2765-2778. Acessado em 19 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=s1413-81232015000902765&script=sci_abstract&tlng=pt
Brasil. (2008, 24 de janeiro). Ministério da Saúde. Portaria nº 154, de 24 de janeiro de 2008. Cria os Núcleos de Apoio à Saúde da Família - NASF. Diário Oficial da União, seção 1.
Brasil. (2009). Ministério da Saúde. Matriz de ações de alimentação e nutrição na atenção básica de saúde. Brasília, DF: Autor. Acessado em 20 de janeiro de 2021, de: http://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/matriz_alimentacao_nutricao.pdf
Brasil. (2010, 4 de fevereiro). Emenda Constitucional nº 64, de 4 de fevereiro de 2010. Altera o art. 6º da Constituição Federal para introduzir a alimentação como direito social. Diário Oficial da União, seção 1.
Brasil. (2017, 21 de setembro). Ministério da Saúde. Portaria nº 2.436, de 21 de setembro de 2017. Aprova a Política Nacional de Atenção Básica, estabelecendo a revisão de diretrizes para a organização da Atenção Básica, no âmbito do Sistema Único de Saúde (SUS). Diário Oficial da União, seção 1.
Campos, Dalvan A. de, Vieira, Marcelo., & Moretti-Pires, Rodrigo. (2017). Avaliação do processo de trabalho dos nutricionistas dos núcleos de apoio à saúde da família do Meio Oeste de Santa Catarina. Saúde & Transformação Social, 8(1), 84–97. Acessado em 19 de abril de 2021, de: http://incubadora.periodicos.ufsc.br/index.php/saudeetransformacao/article/view/4855/4973
Carlos, Anderson. (2005). a Inserção Do Nutricionista Na Estratégia Da Saúde Da Família : O Olhar De Diferentes Trabalhadores Da Saúde the Insertion of the Nutritionist on Family Health Program : a Different Views of Health Workers Inserción Del Nutricionista En La Estrategia De S. Familia Saúde e Desenvolvimento, v.7, 257–265. Acessado em 18 de abril de 2021, de: https://revistas.ufpr.br/refased/article/view/8033/5656
Cervato-Mancuso, Ana Maria., Tonacio, Larissa V., Silva, Erika R., & Vieira, Viviane L. (2012). A atuação do nutricionista na Atenção Básica à Saúde em um grande centro urbano. Ciência & Saúde Coletiva, 17(12). Acessado em 17 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1413-81232012001200014&script=sci_abstract&tlng=pt
Geus, Laryssa., Maciel, Cintia., Burda, Araujo., Daros, Sara., Corina, Thiciane., A., Ferreira, Vanessa., & Ditterich, Rafael. (2011). A importância na inserção do nutricionista na Estratégia Saúde da Família The importance of the insertion of the nutritionist on the Family Health Strategy. Ciência & Saúde Coletiva, 16, 797–804. Acessado em 19 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/pdf/csc/v16s1/a10v16s1.pdf
Lefevre, Fernando., & Lefevre, Ana Maria C. (2006). O sujeito coletivo que fala. Interface - Comunicação, Saúde, Educação, 10(20), 517–524. Acessado em 17 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/pdf/icse/v10n20/17.pdf
Mattos, Peiscila., & Neves, Alden. (2009). A Importância da Atuação do Nutricionita na Atenção Básica de Saúde. Revista Práxis, 17(2), 1–5. Acessado em 18 de abril de 2021, de: http://revistas.unifoa.edu.br/index.php/praxis/article/view/869/1003
Mcintyre, Di., & Mooney, Gavin., (Eds). (2007). The economics of health equity. Cambridge: Cambridge University Press. Acessado em 17 de abril de 2021, de: https://www.cambridge.org/core/books/economics-of-health-equity/B454135BC2BC01805AF432DBF5400FB4
Nascimento, Debora., & Oliveira, Maria. (2010). Reflexões sobre as competências profissionais para o processo de trabalho nos Núcleos de Apoio à Saúde da Família. O Mundo Da Saúde, 35(1), 92–96. Acessado em 19 de abril de 2021, de: http://www.saocamilo-sp.br/pdf/mundo_saude/74/12_revisao_reflexoes.pdf
Pacheco, Pauline. M., & Ramos, Maurem. (2014). Nutricionista Em Atenção Básica: a Visão Do Usuário. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 9(2), 483–502. Acessado em 17 de abril de 2021, de: https://www.researchgate.net/publication/280984169_NUTRICIONISTA_EM_ATENCAO_BASICA_A_VISAO_DO_USUARIO
Pádua, Joyce, & Boog, Maria Cristina F.. (2006). Avaliação da inserção do nutricionista na Rede Básica de Saúde dos municípios da Região Metropolitana de Campinas. Revista de Nutrição, 19(4), 413-424. Acessado em 19 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732006000400001&script=sci_abstract&tlng=pt
Pimentel, Viviane., Sousa, Maria F., Hamann, Edgar M., & Mendonça, Ana. (2014). Alimentação e nutrição na estratégia saúde da família em cinco municípios brasileiros. Ciencia e Saude Coletiva, 19(1), 49–57. Acessado em 18 de abril de 2021, de https://www.scielo.br/pdf/csc/v19n1/1413-8123-csc-19-01-00049.pdf
Pinheiro, Anelise., Recine, Elisabetta, Fagundes, Andhressa., Sousa, Jussara., Monteiro, Renata., & Toral, Natacha. (2012). Percepção de professores e estudante em relação ao perfil de formação de nutricionista em saúde pública. Revista de Nutrição, 25(5), 632-643. Acessado em 19 de abril de: https://www.scielo.br/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1415-52732012000500008
Rodrigues, Diana C. M., & Bosi, Maria L. M. (2014). O lugar do nutricionista nos Núcleos de Apoio à Saúde da Família. Revista de Nutrição, 27(6), 735-746. . Acessado em 19 de abril de: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732014000600735&script=sci_abstract&tlng=pt
Silva, Jessica D., Rauber, Kely F,, Ravazzani, Edilceia D. A., & Simm, Eduardo B. (2019). Percepção de usuários e profissionais da rede pública sobre a nutrição. Caderno da Escola de Saúde. 18(2), 55-66. Acessado em 17 de abril de 2021, de: https://portaldeperiodicos.unibrasil.com.br
Silva Lima, Maria., Paiva, David., Silva, Josielma., Morais, Rebeca., Silva, Loena., Cardoso, Ana., Nogueira, Maria., & Soares, Ana. (2019). A visão dos agentes comunitários de saúde sobre a importância do nutricionista na atenção básica. Brazilian Journal of Health Review, 2(6), 6041–6049. Acessado em 19 de abril de 2021, de: https://www.brazilianjournals.com/index.php/BJHR/article/viewFile/5566/5047
Spina, Natalia., Martins, Paula A., Vedovato, Gabriela M., Laporte, Anna S. de C., Zangirolani, Lia T. O., & Tavares de Medeiros, Maria A. (2018). Nutricionistas Na Atenção Primária No Município De Santos: Atuação E Gestão Da Atenção Nutricional. DEMETRA: Alimentação, Nutrição & Saúde, 13(1), 117–134.Acessado em 19 de abril de https://www.epublicacoes.uerj.br/index.php/demetra/article/view/30969/24119
Tavares, Helder., Pereira, Patricia., Parente, Jeanderson., Ramos, José., Marques, Amanda., Oliveira, Maryldes., & Bezerra, Italla. (2016). A Importância da Inserção do Nutricionista na Unidade Básica de Saúde: percepção dos profissionais de saúde. Revista E-Ciência, 4(1). Acessado em 18 de abril de 2021, de: http://www.revistafjn.com.br/revista/index.php/eciencia/article/view/154/pdf_33
Tavares, Heçder., Vasconcelos, Pereira., Anjos, Ana. S., Araujo, Edna., Freitas, Lívia., Beserra, Talita., Santos, Ana., Bulhões, Cristiane., & Bezerra, Ítalla. (2019). A importância da inserção do profissional nutricionista no campo da atenção primária em saúde. Revista E-Ciência, 6(2). Acessado em 17 de abril de 2021, de: http://www.revistafjn.com.br
Vasconcelos, Ivana., Sousa, Maria Fátima de., & Santos, Leonor. (2015). Evolução do quantitativo de nutricionistas na Atenção Básica do Brasil: a contribuição dos Núcleos de Apoio à Saúde da Família e da Estratégia Saúde da Família de 2007 a 2013. Revista de Nutrição, 28(4), 431-450. Acessado em 16 de abril de 2021, de: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1415-52732015000400431&script=sci_abstract&tlng=pt
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 Mota, Oliveira, Santos, Chagas, Voci
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The RG&PP follows the Creative Commons (CC BY) standard, which allows remix, adaptation and creation of works derived from the original, even for commercial purposes. The new works must mention the author(s) in the credits.
The RG&PP uses the software of content similarity check - plagiarism (Crossref Similarity Check) in articles submitted to the journal.