Evaluation of structure and process in care in Diabetes mellitus

Autores/as

  • Fabiana C. M. Zacharias Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
  • Ione C. Pinto Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto. Departamento de Enfermagem Materno Infantil e Saúde Pública
  • Alexandre F. Bulgarelli Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Odontologia. Departamento de Odontologia Preventiva e Social
  • Ricardo A. Arcênio Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto. Departamento de Enfermagem Materno Infantil e Saúde Pública
  • Denise Ferro Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
  • Mariana F. S. Gomide
  • Brisa P. G. Figueira

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2176-7262.v49i2p134-142

Palabras clave:

Public Health Nursing. Nursing. Health Services Evaluation. Nursing Process. Diabetes Mellitus

Resumen

Objective: Evaluate health care to patients with Diabetes mellitus type 2 by means of human resources, records of professional and technical activities in a School Health Center. Methodology: A quantitative, descriptive evaluative study through observation and analysis of 150 patients with DM at a School Health Center in São Paulo. Results: The physical structure follows most of the requirements of the National Health Surveillance Agency; the material resources cater the needs in the quantities and quality. The medical records 145 (96.6%) indicates that work organization was focused on the biomedical model. The registration of anthropometric measures was considered low, and in only 4 (2.6%) had the measure of waist circumference. Only 5 (3.3%) patients had consultation with the nurse. These consultations were punctual and highlighting specific guidelines on use of medications and there seems to be not in the service routine. Conclusion: We considered the structure of the service as appropriate but the process is a factor to be reviewed by the health team

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Biografía del autor/a

  • Fabiana C. M. Zacharias, Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
    Enfermeira, doutoranda em Ciências pelo Programa de Enfermagem em Saúde Pública da Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto da Universidade de São Paulo
  • Ione C. Pinto, Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto. Departamento de Enfermagem Materno Infantil e Saúde Pública
    Docente, Departamento de Enfermagem Materno Infantil e Saúde Pública da EERP-USP
  • Alexandre F. Bulgarelli, Universidade Federal do Rio Grande do Sul. Faculdade de Odontologia. Departamento de Odontologia Preventiva e Social
    Docente, Departamento de Odontologia Preventiva e Social da Faculdade de Odontologia da Universidade Federal do Rio Grande do Sul
  • Ricardo A. Arcênio, Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto. Departamento de Enfermagem Materno Infantil e Saúde Pública
    Docente, Departamento de Enfermagem Materno Infantil e Saúde Pública da EERP-USP
  • Denise Ferro, Universidade de São Paulo. Escola de Enfermagem de Ribeirão Preto
    Enfermeira, mestre em Ciências pelo Programa de Enfermagem em Saúde Pública da EERP-USP
  • Mariana F. S. Gomide
    Enfermeira, doutora em Ciências pelo Programa de Enfermagem em Saúde Pública da EERP-USP
  • Brisa P. G. Figueira
    Enfermeira, Bacharel em Enfermagem pela EERP-USP

Publicado

2016-04-02

Número

Sección

Artigo Original

Cómo citar

1.
Zacharias FCM, Pinto IC, Bulgarelli AF, Arcênio RA, Ferro D, Gomide MFS, et al. Evaluation of structure and process in care in Diabetes mellitus. Medicina (Ribeirão Preto) [Internet]. 2016 Apr. 2 [cited 2024 May 25];49(2):134-42. Available from: https://revistas.usp.br/rmrp/article/view/118398