The kitchen on TV: distinction and simulacrum in GNT culinary programs
DOI:
https://doi.org/10.11606/issn.2316-7114.sig.2023.194099Keywords:
TV, Culinary shows, Discourse Analysis, Distinction, SimulacrumAbstract
This paper aims to identify the discursive positions that structure two culinary shows by GNT (Tempero de Família and Que Marravilha!), in the light of a context of broadening and supposed diversification of the visibilities of cooking and food in audiovisual culture. In order to discuss the research problem, we base ourselves on theoretical-methodological contributions from Discourse Analysis, with emphasis on Maingueneau's (2008) considerations about the global semantics of discourse and its constitutive heterogeneity. As a main result, we problematize an alleged diversity of approaches in the analyzed shows, pointing out that both are enunciated from the same discursive position.
Downloads
References
BAUDRILLARD, J. Simulacros e simulação. Lisboa: Relógio D’Água, 1991.
BOURDIEU, P. A distinção: crítica social do julgamento. São Paulo: Edusp; Porto Alegre: Zouk, 2007.
BUENO, C. “Febre culinária”. Ciência e Cultura, Campinas, v. 68, n. 1, 2016, p. 63-65. DOI: 10.21800/2317-66602016000100020.
CHARAUDEAU, P. Discurso das Mídias. São Paulo: Contexto, 2006.
CHAVES, V. M.; DANTAS, A. G. A. “Espetáculo à mesa: midiatização da cozinha nos reality shows de gastronomia”. Mídia e Cotidiano, Rio de Janeiro, v. 4, n. 2, p. 244-260, mai./ago. 2020.
DELEUZE, G. Lógica do sentido. 4. ed. São Paulo: Perspectiva, 2007. DÓRIA, C. A. “Flexionando o gênero: a subsunção do feminino no discurso moderno sobre o trabalho culinário”. Cadernos Pagu, n. 39, jul./dez. 2012, p. 251-271.
FELTRIN, R. “Exclusivo: Ranking mostra canais pagos que a elite brasileira vê”. Splash Uol, [S. l.], 2 jul. 2020. Disponível em: https://www.uol.com.br/splash/ noticias/ooops/2020/07/02/exclusivos-quais-os-canais-pagos-preferidos-pelos-maisricos-no-brasil.htm. Acesso em: 30 out. 2021.
GNT alcança maior posição histórica no primeiro trimestre de 2021. Tela Viva, [S. l.], 9 abr. 2021. Disponível em: https://telaviva.com.br/09/04/2021/gnt-alcancamaior-posicao-historica-no-primeiro-trimestre-de-2021/. Acesso em: 21 jul. 2021.
KILPP, S. “Sentidos identitários paradoxais de TV na Internet”. Significação, São Paulo, v. 45, n. 50, p. 278-296, jul./dez. 2018. DOI: 10.11606/issn.2316-7114.sig.2018.140894
LIMA, C. E. “‘Que Marravilha: Chato Pra Comer’ é um Erro”. Célula Pop, [S. l.], 14 ago. 2019. Disponível em: https://celulapop.com.br/que-marravilha-chato-pracomer-e-um-erro/. Acesso em: 23 out. 2021.
MAINGUENEAU, D. Gênese dos discursos. Curitiba: Criar, 2008.
MAINGUENEAU, D. “Ethos e apresentação de si nos sites de relacionamento”. In: MAINGUENEAU, D. Doze conceitos em análise do discurso. São Paulo: Parábola, 2010. p. 79-98.
MONTANARI, M. Comida como cultura. São Paulo: SENAC, 2013.
MOSCOVICI, S. Representações sociais: investigações em psicologia social. 11. ed. Petrópolis: Vozes, 2015.
OLIVEIRA, C. C. “Das concepções e representações do gosto pela mídia: reflexões acerca da imagem estetizada da comida na divulgação de receitas culinárias”. Culturas Midiáticas, João Pessoa, ano IX, n. 15, p. 136-150, jan./jun. 2016. Disponível em: https://periodicos.ufpb.br/index.php/cm/article/view/29367. Acesso em: 29 Abr. 2021.
REZENDE, R.; LAVINAS, E. L. C. “Gastronomia midiática: reality shows e a estetização da comida na TV”. Lumina, Juiz de Fora, v. 11, n. 3, p. 75-94, set./dez. 2017. Disponível em: https://periodicos.ufjf.br/index.php/lumina/article/ view/21240/11550. Acesso em: 29 Abr. 2021.
SCABIN, N. L. C. S. Mediação como gênese: uma análise da conformação de discursos midiáticos identitários a partir do debate sobre gênero em O Estado de S. Paulo, O Globo e Folha de S. Paulo entre 1978 e 2018. Tese (Doutorado) – Programa de Pós-graduação em Ciências da Comunicação da Escola de Comunicações e Artes da Universidade de São Paulo, São Paulo, 2020.
SCABIN, N. L. C. S. Deslocamentos de visibilidades hegemônicas e diálogos entre representações da cozinha no reality show Cook Off - Duelo de Sabores. Mídia e Cotidiano, Niterói, v. 15, n. 2, p. 106-120, maio/ago. 2021. DOI: 10.22409/ rmc.v15i2.48692
VEADO, J. Práticas culinárias em atuais programas de receita: cozinhas do GNT e do YouTube. 2017. Dissertação (Mestrado) – Programa de Pós-Graduação em Estudos Linguísticos da Faculdade de Letras da Universidade Federal de Minas Gerais, Belo Horizonte, 2017.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Nara Lya Cabral Scabin
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by-nc/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.
Authors who publish in this journal must agree with the following terms:
- Authors keep their copyrights and grant the journal first time publication rights, having their articles simultaneously licensed under the Creative Commons Attribution License, which allows sharing texts with authorship recognition and first publication on this journal for non-commercial purposes.
- Authors are allowed to make additional contracts, for a non-exclusive distribution of the article’s version published on this journal (e.g.: publishing in institutional repositories of articles or as a book chapter), with authorship recognition and first publication on this journal.