Globalization, competitiveness, and regionalization: the global scientific coffee growing in the Brazilian territory

Authors

  • Samuel Frederico Universidade Estadual Paulista "Júlio de Mesquita Filho". Departamento de Geografia

DOI:

https://doi.org/10.11606/issn.2179-0892.geousp.2014.81077

Keywords:

Coffee production, Globalization, Competitiveness regions, Spacial productivity, Brazilian territory

Abstract

This article aim to analyze how the coffee growing regions in Brazil have adapted to the imperatives of globalization. Under the sign of the competitiveness, spread by neoliberal ideology and policies since the 1980s, the coffee regions have been inserted in different ways in the global market. Natural, technical, and organizational conditions have conferred specific spacial productivity for each region. Thereby, we propose to analyze four regions: oeste da Bahia, cerrado mineiro, sul de Minas, and montanhas capixabas. While the first two regions are characterized as savannah areas with plain relief, intense mechanization and predominance of medium and large farms, the last two are mountain areas, with the predominance of small family-based production.

Downloads

Download data is not yet available.

References

ARRIGHI, G. O longo século XX. Rio de Janeiro: Contraponto/São Paulo: Editora Unesp, 1996.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Estatísticas: produção agrícola, 2012. Disponível em:<http://www.abic.com.br/publique/cgi/cgilua.exe/sys/start.htm?sid=48>. Acesso em: 11 nov. 2012.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Indicadores da Indústria de Café no Brasil, 2012. Disponível em:<http://www.abic.com.br/publique/cgi/cgilua.exe/sys/start.htm?sid=61>. Acesso em: 3 mar. 2013.

ASSOCIAÇÃO DOS AGRICULTORES E IRRIGANTES DA BAHIA – Aiba. Anuário da Região Oeste da Bahia. Safra 2010/11, 2011. Disponível em: . Acesso em: 12 maio 2014.

BRANDÃO, C. Território e desenvolvimento: as múltiplas escalas entre o local e o global. São Paulo: Editora da Unicamp, 2007.

CASTILLO, R. Sustentabilidade, globalização e desenvolvimento. In: OLIVEIRA, M. P. et al. (Orgs.). O Brasil, a América Latina e o mundo: espacialidades contemporâneas. Rio de Janeiro: Anpege/Clacso/Faperj/Lamparina, 2008. p. 401-410.

CASTILLO, R.; FREDERICO, S. Dinâmica regional e globalização: espaços competitivos agrícolas no território brasileiro. Mercator, Fortaleza, CE, v. 9, n. 18, p. 17-26, 2010.

CONFEDERAÇÃO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA DO BRASIL – CNA. Relatório dos custos de produção das regiões cafeeiras. Brasília, DF, 2011.

DAVIRON, B.; PONTE, S. The Coffee Paradox: Global Markets, Commodity Trade and the Elusive Promise of Development. London: Zed Books, 2007.

DIAS, L. Redes: emergência e organização. In: CASTRO, I. E.; GOMES, P. C. C.; CORRÊA, R. L. Geografia: conceitos e temas. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 1995.

GORZ, A. Misérias do presente, riqueza do possível. São Paulo: Annablume. 2004.

HARVEY, D. Limits to Capital. London/New York: Verso, 2006.

HARVEY, D. O novo imperialismo. São Paulo: Loyola, 2004.

INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL – Incaper. Setores do agronegócio: café, 2012. Disponível em: <http://www.incaper.es.gov.br/pedeag/setores03.htm>. Acesso em: 11 set. 2012.

MORAES, A. C. R. Bases da formação territorial do Brasil: o territorio colonial brasileiro no “longo” século XVI. São Paulo: Hucitec, 2000.

ORTEGA, A. C.; JESUS, C. M. Território, certificação de procedência e a busca da singularidade: o caso do café do cerrado. Política & Sociedade, v. 10, p. 305-330, 2011.

PECK, J.; TICKEL, A. Neoliberalizing space. In: BRENNER, N.; THEODORE, N. Spaces of Neoliberalism: Urban Restructuring in North America an West Europe. Malden, USA: Blackwell Publishing, 2002. 33-57 p.

SANTOS, M. Por uma outra globalização: do pensamento único à consciência universal. Rio de Janeiro: Record, 2000. 174 p.

SANTOS, M. Guerra dos lugares. Folha de S.Paulo, Caderno Mais!, 8 ago. 1999.

SANTOS, M. Modo de produção técnico-científico e diferenciação espacial. Território, rio de Janeiro, ano IV, n. 6, jan./jun. 1998.

SANTOS, M. Sociedade e espaço: a formação social como categoria e como método. Boletim Paulista de Geografia, n. 54, p. 81-100, 1977.

SANTOS, M. A natureza do espaço: técnica e tempo, razão e emoção. São Paulo: Hucitec, 1996.

SANTOS, M. Los espacios de la globalizacion. Anales de Geografia de la Universidad Complutense, Madrid, n. 13, p. 69-77, 1993.

SILVEIRA, M. L. Uma situação geográfica: do método à metodologia. Território, Rio de Janeiro, v. 6, n. 6, p. 21-28, 1999.

SMITH, N. Uneven Development: Nature, Capital and the Production of Space. Athens/London: The University of Georgia Press, 2008.

TALBOT, J. M. Grounds for Agreement: The Political Economy of the Coffee Commodity Chain. Lanham, MD: Rowman and Littlefield Publishers, INC. 2004.

TROPICAL COMMODITY COALITION – TCC. Coffee Barometer, 2012. Disponível em:<http://www.newforesight.com/sites/default/files/newforesight/TCC_CoffeeBarometer2012.pdf>. Acesso em: 8 mar. 2013.

VAINER, C. Fragmentação e projeto nacional: desafios para o planejamento territorial. In: Encontro da Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Planejamento Urbano e Regional, 12., 2007, Belém. Anais... Belém: Anpur, 2007.

Published

2014-04-30

Issue

Section

Articles

How to Cite

FREDERICO, Samuel. Globalization, competitiveness, and regionalization: the global scientific coffee growing in the Brazilian territory. GEOUSP Espaço e Tempo (Online), São Paulo, Brasil, v. 18, n. 1, p. 55–70, 2014. DOI: 10.11606/issn.2179-0892.geousp.2014.81077. Disponível em: https://revistas.usp.br/geousp/article/view/81077.. Acesso em: 3 jul. 2024.