Globalization, competitiveness, and regionalization: the global scientific coffee growing in the Brazilian territory
DOI:
https://doi.org/10.11606/issn.2179-0892.geousp.2014.81077Keywords:
Coffee production, Globalization, Competitiveness regions, Spacial productivity, Brazilian territoryAbstract
This article aim to analyze how the coffee growing regions in Brazil have adapted to the imperatives of globalization. Under the sign of the competitiveness, spread by neoliberal ideology and policies since the 1980s, the coffee regions have been inserted in different ways in the global market. Natural, technical, and organizational conditions have conferred specific spacial productivity for each region. Thereby, we propose to analyze four regions: oeste da Bahia, cerrado mineiro, sul de Minas, and montanhas capixabas. While the first two regions are characterized as savannah areas with plain relief, intense mechanization and predominance of medium and large farms, the last two are mountain areas, with the predominance of small family-based production.Downloads
References
ARRIGHI, G. O longo século XX. Rio de Janeiro: Contraponto/São Paulo: Editora Unesp, 1996.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Estatísticas: produção agrícola, 2012. Disponível em:<http://www.abic.com.br/publique/cgi/cgilua.exe/sys/start.htm?sid=48>. Acesso em: 11 nov. 2012.
ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DA INDÚSTRIA DE CAFÉ – ABIC. Indicadores da Indústria de Café no Brasil, 2012. Disponível em:<http://www.abic.com.br/publique/cgi/cgilua.exe/sys/start.htm?sid=61>. Acesso em: 3 mar. 2013.
ASSOCIAÇÃO DOS AGRICULTORES E IRRIGANTES DA BAHIA – Aiba. Anuário da Região Oeste da Bahia. Safra 2010/11, 2011. Disponível em: . Acesso em: 12 maio 2014.
BRANDÃO, C. Território e desenvolvimento: as múltiplas escalas entre o local e o global. São Paulo: Editora da Unicamp, 2007.
CASTILLO, R. Sustentabilidade, globalização e desenvolvimento. In: OLIVEIRA, M. P. et al. (Orgs.). O Brasil, a América Latina e o mundo: espacialidades contemporâneas. Rio de Janeiro: Anpege/Clacso/Faperj/Lamparina, 2008. p. 401-410.
CASTILLO, R.; FREDERICO, S. Dinâmica regional e globalização: espaços competitivos agrícolas no território brasileiro. Mercator, Fortaleza, CE, v. 9, n. 18, p. 17-26, 2010.
CONFEDERAÇÃO DA AGRICULTURA E PECUÁRIA DO BRASIL – CNA. Relatório dos custos de produção das regiões cafeeiras. Brasília, DF, 2011.
DAVIRON, B.; PONTE, S. The Coffee Paradox: Global Markets, Commodity Trade and the Elusive Promise of Development. London: Zed Books, 2007.
DIAS, L. Redes: emergência e organização. In: CASTRO, I. E.; GOMES, P. C. C.; CORRÊA, R. L. Geografia: conceitos e temas. Rio de Janeiro: Bertrand Brasil, 1995.
GORZ, A. Misérias do presente, riqueza do possível. São Paulo: Annablume. 2004.
HARVEY, D. Limits to Capital. London/New York: Verso, 2006.
HARVEY, D. O novo imperialismo. São Paulo: Loyola, 2004.
INSTITUTO CAPIXABA DE PESQUISA, ASSISTÊNCIA TÉCNICA E EXTENSÃO RURAL – Incaper. Setores do agronegócio: café, 2012. Disponível em: <http://www.incaper.es.gov.br/pedeag/setores03.htm>. Acesso em: 11 set. 2012.
MORAES, A. C. R. Bases da formação territorial do Brasil: o territorio colonial brasileiro no “longo” século XVI. São Paulo: Hucitec, 2000.
ORTEGA, A. C.; JESUS, C. M. Território, certificação de procedência e a busca da singularidade: o caso do café do cerrado. Política & Sociedade, v. 10, p. 305-330, 2011.
PECK, J.; TICKEL, A. Neoliberalizing space. In: BRENNER, N.; THEODORE, N. Spaces of Neoliberalism: Urban Restructuring in North America an West Europe. Malden, USA: Blackwell Publishing, 2002. 33-57 p.
SANTOS, M. Por uma outra globalização: do pensamento único à consciência universal. Rio de Janeiro: Record, 2000. 174 p.
SANTOS, M. Guerra dos lugares. Folha de S.Paulo, Caderno Mais!, 8 ago. 1999.
SANTOS, M. Modo de produção técnico-científico e diferenciação espacial. Território, rio de Janeiro, ano IV, n. 6, jan./jun. 1998.
SANTOS, M. Sociedade e espaço: a formação social como categoria e como método. Boletim Paulista de Geografia, n. 54, p. 81-100, 1977.
SANTOS, M. A natureza do espaço: técnica e tempo, razão e emoção. São Paulo: Hucitec, 1996.
SANTOS, M. Los espacios de la globalizacion. Anales de Geografia de la Universidad Complutense, Madrid, n. 13, p. 69-77, 1993.
SILVEIRA, M. L. Uma situação geográfica: do método à metodologia. Território, Rio de Janeiro, v. 6, n. 6, p. 21-28, 1999.
SMITH, N. Uneven Development: Nature, Capital and the Production of Space. Athens/London: The University of Georgia Press, 2008.
TALBOT, J. M. Grounds for Agreement: The Political Economy of the Coffee Commodity Chain. Lanham, MD: Rowman and Littlefield Publishers, INC. 2004.
TROPICAL COMMODITY COALITION – TCC. Coffee Barometer, 2012. Disponível em:<http://www.newforesight.com/sites/default/files/newforesight/TCC_CoffeeBarometer2012.pdf>. Acesso em: 8 mar. 2013.
VAINER, C. Fragmentação e projeto nacional: desafios para o planejamento territorial. In: Encontro da Associação Nacional de Pós-Graduação e Pesquisa em Planejamento Urbano e Regional, 12., 2007, Belém. Anais... Belém: Anpur, 2007.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2014 Samuel Frederico
![Creative Commons License](http://i.creativecommons.org/l/by/4.0/88x31.png)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish in this journal agree to the following terms:
- Authors maintain copyright and grant the magazine the right to first publication, with the work with a license to use the CC-BY attribution, which allows to distribute, remix, adapt and create based on your work, provided that the due copyright, in the manner specified by CS.
- Authors are authorized to assume additional contracts separately, for non-exclusive distribution of the version of the work published in this journal (eg, publishing in institutional repository or as a book chapter), with acknowledgment of authorship and initial publication in this journal.
- Authors are allowed and encouraged to publish and distribute their work online (eg in institutional repositories or on their personal page) at any time before or during the editorial process, as this can generate productive changes, as well as increase the impact and citation of published work (See The Effect of Open Access).